BERDEL EVLİLİĞİ ÜZERİNE KALİTATİF BİR ARAŞTIRMA MARDİN ÖRNEĞİ
Journal: FOLKLOR AKADEMİ DERGİSİ (Vol.1, No. 1)Publication Date: 25/04/2018
Abstract
Temeli karşılıklı dünür olma (garsıkuda) esasına dayanan geleneksel bir evlilik türü olan berdel, günümüzde hala uygulanmaktadır. Türkiye'de berdel evliliklerinin yaygın olduğu illerden biri de Mardin'dir. Aynı anda iki gelinin, aynı düzen içerisinde değiştirildiği bu evliliklerde, her iki taraf da gelin almanın sevincini ve kızını göndermenin hüznünü bir arada yaşar. Berdel evliliği beraberinde bazı sorunları getirse de sağladığı bazı toplumsal faydalar neticesinde yerleşmiş bir uygulama haline gelmiştir. Berdel geleneği, yıllar içerisinde bölgenin sosyal hayatı ile diyalektik bir etkileşime girmiş; özellikle kadın kimliğini oluşturan referanslardan birisi haline gelerek bölgenin sosyolojik yapısına tesir etmiştir.
Bu çalışmada, Mardin bölgesinde berdel usulü ile evlilik yapan (çoğu kadın) bireyler ile mülakatlar gerçekleştirilmiş ve bölge dinamikleri ile gelenekselleşen ve sosyal hayatı düzenleyen unsurlardan biri olan bu evlilik türünün, toplumsal boyutu üzerinden bireylerin, özellikle kadınların, toplumsal konumlandırılma ve tanımlanmalarına (sosyal kimliklerine), birlikte yaşama kültürlerine, sosyal statü ve rollerine tesiri üzerinde durularak toplumsal cinsiyet konusu çerçevesinde geleneksel evlenme biçimleri içerisinde berdel türü evliliğin işlevi ve güncelliği sorgulanmıştır.
Other Latest Articles
- BOZCİGİT HİKAYESİNDE OLAĞANÜSTÜLÜK MOTİFLERİ
- Coronary Risk Estimation according to the Framingham-Wilson Score and Impaired Fasting Glucose in Adult Subjects from Maracaibo city, Venezuela
- Breath Acetone as Biomarker for Lipid Oxidation and Early Ketone Detection
- The Interaction between Metabolic Disease and Ageing
- HDL as a Biomarker of Rejection in Heart Transplant
Last modified: 2018-08-29 21:24:17