ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

Чинники формування геоморфологічної будови басейну річки Вижівка

Journal: Naukovì zapiski Sums'kogo deržavnogo pedagogìčnogo unìversitetu ìm. A.S. Makarenka. Geografìčnì nauki (eISSN: 2524-2598, pISSN: 2413-8800) (Vol.1, No. 9)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 131-136

Keywords : геоморфологічна будова; басейн річки Вижівка; неотектонічні рухи; морфоскульптура басейну; сучасні рельєфоутворюючі процеси.;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

Стаття присвячена дослідженню особливостей геоморфологічної будови басейну річки Вижівка. Розглядається вплив тектонічних рухів та клімату як основних рельєфоутворюючих чинників у межах досліджуваного регіону. Звертається увага на той факт, що сучасний рельєф басейну річки Вижівка в головних рисах своєї будови сформувався в неотектонічний період. Висхідні та коливальні неотектонічні рухи різної інтенсивності проявлялись диференційовано впродовж цього етапу геологічної історії. Сучасні тектонічні рухи характеризуються підняттям території в напрямку із заходу на схід в межах 8-10 мм/рік. Вплив клімату на рельєфоутворення досліджуваної території можна прослідкувати починаючи з мезозою. Під час розвитку покривного зледеніння, особливо дніпровського, існувала кліматично обумовлена зональність, яка означила формування накладання на доантропогеновий рельєф реліктової морфоскульптури: льодовикової, водно-льодовикової та лесової. Ураженість екзогенними геологічними процесами басейну річки Вижівка дуже сильна. Сучасна морфоскульптура басейну включає водно-ерозійні та водно-акумулятивні, льодовикові та водно-льодовикові, денудаційні, карстові та еолові форми.

Last modified: 2019-01-05 19:49:59