ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

İlan Ve Reklam Vergisi Ve Vakıf Üniversitelerinin Bu Vergi Karşısındaki Hukukî Durumu

Journal: Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (Necmettin Erbakan University Faculty of Law Review) (Vol.2, No. 1)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 47-67

Keywords : Vergi Hukuku; Belediye Gelirleri; Belediye Gelirleri Kanunu; İlan ve Reklam Vergisi; Yükseköğretim Kanunu; Vergi İstisna ve Muaflıkları.;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

1982 Anayasasının 127. maddesinde mahalli (yerel) idarelere vazifeleri ile orantılı olarak gelir kaynakları sağlanması hükmü düzenlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1982 Anayasasından da anlaşılacağı üzere üniter bir devlet yapısına sahip olmasından dolayı belediyelere vergilendirme yetkisi vermemiştir. Ancak çeşitli kanunlarda da görülüğü üzere Anayasanın 127. maddesi gereği belediyelerin bazı vergi ve harçları tarh ve tahsil yetkileri vardır. Bu mahalli idarelerin gelir kaynaklarından biri olan vergilerin ve harçların çok önemli bir kısmı 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda düzenlenmiştir. Belediye Gelirleri Kanununda yer alan vergilerden biri de ilan ve reklam vergisidir. Belediye Gelirleri Kanununda ilan ve reklam vergisinin istisnaları düzenlenmiştir. Ancak bu kanun haricinde başka kanunlarla da istisna veya muaflıklar getirilmiştir. Bunlardan biri de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda düzenlenen vakıf üniversitelerinin ilan ve reklam vergisi istisnasıdır.

Last modified: 2019-07-07 16:42:19