ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

Yabancılaşma, Şeyleşme ve Meta Fetişizmi Üzerine Bir Yorum: Alfred Sohn-Rethel’in Düşüncesinde Zihin-Eylem İlişkisi (A Comment on Alienation, Reification and Commodity Fetishism: The Mind-Action Relation in Alfred Sohn-Rethel's Thought)

Journal: Arete Journal of Political Philosophy (Vol.3, No. 1)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 32-46

Keywords : Alfred Sohn-Rethel; Zihin-Eylem İlişkisi; Y abancılaşma; Şeyleşme; Meta Fetişizmi; Kötülük / Alfred Sohn-Rethel; Mind-Action Relation; Alienation; Reification; Commodity Fetishism; Evil;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

Bu makale, özellikle epistemoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız asıllı Alman Marksist düşünür ve ekonomist Alfred Sohn-Rethel'in, zihin-eylem ilişkisi üzerine görüşlerini ele almayı amaçlamaktadır. Sohn-Rethel, Karl Marx ve Georg Lukács'ın düşüncelerine paralel olarak, yabancılaşma, şeyleşme ve meta fetişizmi nosyonlarından hareketle, kapitalist sistemin dayattığı yeni toplum düzenini eleştirmektedir. Sohn-Rethel, söz konusu yeni toplum düzeninin sebep olduğu zihin-eylem ilişkisindeki ayrışma ve kopuşu, kötülüğün kaynağı olarak görmektedir. Sohn-Rethel'e göre yabancılaşan ve meta fetişizmine kapılan insan, var olan değer yargılarından uzaklaşmakta ve kötülüğün öznesi olmaktadır.

Last modified: 2023-08-23 17:18:09