ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

Antalya İli ve İlçelerindeki Örtüaltı Hıyar (Cucumis sativus L.) ve Kabak (Cucurbita pepo L.) Üretim Alanlarında Viral Etmenlerin Saptanması

Journal: Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi / Süleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Sciences (Vol.20, No. 1)

Publication Date:

Authors : ; ; ;

Page : 129-132

Keywords : Hıyar; Cucumis sativus; Kabak; Cucurbita pepo; ELISA;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

Bu çalışma, 2014-2015 yılları arasında Antalya ili ve ilçelerinde örtüaltı hıyar (Cucumis sativus L.) ve kabak (Cucurbita pepo L.) üretim alanlarında ZYMV (Zucchini yellow mosaic virus), PRSV (Papaya ring spot virus), SqMV (Squash mosaic virus) ve CMV (Cucumber mosaic virus)’nün varlığının, serolojik, ve biyolojik yöntemlerle saptanması ve toplanan örneklerdeki yaygınlığının ortaya konulması amacıyla 2014-2015 yılları arasında yürütülmüştür. Örtüaltı hıyar ve kabak üretim alanlarından alınan ve virüs şüphesi duyulan 455 yaprak ve meyve örneğinin hepsi DAS-ELISA ile testlenmiştir. Teslenen 455 örneğin 346 adedininde (%76) bir ve daha fazla virüs ile enfekteli olduğu belirlenmiştir. ELISA testleri sonucunda pozitif reaksiyon veren bitkilerden alınan dokular mekanik inokulasyon çalışmalarında kullanılmıştır. İndikatör bitkiler üzerinde 15-30 gün gibi bir sürede belirti gözlenmiştir.

Last modified: 2016-05-14 06:49:25