YEREL YÖNETİMLERDE İNSAN KAYNAKLARI STRATEJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Journal: MANAS Journal of Social Studies (Vol.7, No. 1)Publication Date: 2018-03-25
Authors : Şerife PEKKÜÇÜKŞEN;
Page : 497-513
Keywords : Yerel Yönetimlerde İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Personel Güçlendirme; Performans Değerlendirme; Örgütsel Bağlılık;
Abstract
Özellikle 1980'lerde tüm dünyada başlayan değişimin yerel yönetimlere yansımasıyla yerel yönetimler; yapı, işleyiş ve fonksiyonlar açısından önemli değişikliklere maruz kalmıştır. Bürokratik geleneksel yönetim anlayışının izlerini silmeye başlayan değişim, yerel yönetimlerde etkinlik, verimlilik, katılımcılık, esneklik, hesap verebilirlik gibi değerleri ön plana çıkartarak; bu yönetim birimlerini vatandaş taleplerine daha duyarlı olmaya zorlamıştır. Değişimin en önemli ayaklarından birisi de, insan kaynağının yönetimine bakış açısında meydana gelen farklılıklardır. Yerel yönetimlerdeki insan kaynakları yönetimi, özel sektördeki değişimi takip ederek, personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine kaymıştır. Çalışanların işe alınması ve maaş, bordro, izin gibi özlük işlerini takip eden personel yönetimi anlayışı değişim süreciyle geçerliliğini yitirmiş; çalışanları bir değer olarak gören ve onların memnun edilmesiyle vatandaş memnuniyetinin sağlanabileceğine inanan insan kaynakları yönetimi geçerlilik kazanmıştır. Çalışanların stratejik birer kaynak olarak görülmesiyle birlikte, onların geliştirilmesine yönelik yaklaşımlar da önem kazanmıştır. Motivasyonla birlikte de değerlendirilen ve çalışanın yaptığı işten memnuniyet düzeyini ifade eden iş tatmini; çalışanları yaptıkları işin sahibi haline getirmeyi amaçlayan personel güçlendirme; çalışanın başarı derecesinin ölçülüp, geliştirilmesini sağlayan performans değerlendirme; çalışanın kuruma bağlılık derecesi olarak ifade edilen örgütsel bağlılık ve çağın en önemli sorunlarından birisi olan örgütsel stres yönetimi; yerel yönetimlerdeki insan kaynaklarının geliştirilmesi kapsamında değerlendirilerek çalışmaya temel olmuştur.
Other Latest Articles
- THE RELATIONSHIP BETWEEN THE FUNCTIONING OF THE ADMINISTRATIVE SYSTEM AND THE NATIONAL AUTHORITY OF GOVERNMENTS (EMPHASIZING THE ISLAMIC PERSPECTIVE)
- TÜRKİYE’DE GEÇİCİ KORUMA ALTINDA BULUNAN SURİYELİ ERGENLERİN GELECEĞE DAİR UMUT DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ
- 15 TEMMUZ ÖNCESİ FETÖ MEDYASINDA PSİKOLOJİK SAVAŞ GAZETECİLİĞİ
- TÜRKİYE-TÜRK CUMHURİYETLERİ KÜLTÜREL İLİŞKİLERİNDE TELEVİZYON DİZİLERİ FAKTÖRÜ: KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİ
- КЫРГЫЗСТАНДАГЫ 2017-ЖЫЛКЫ ПРЕЗИДЕНТТИК ШАЙЛООДО СОЦИАЛДЫК ТАРМАКТАРДЫН КОЛДОНУЛУШУ: “FACEBOOK” МИСАЛЫНДА
Last modified: 2018-03-20 01:05:17