ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

TÜRKİYE TÜRKÇESİ İLE AZERBAYCAN TÜRKÇESİ ARASINDATÜRKİYE TÜRKÇESİ İLE AZERBAYCAN TÜRKÇESİ ARASINDA BULUNAN FONETİK FARKLILIKLAR BULUNAN FONETİK FARKLILIKLAR

Journal: ULUSLARARASI TÜRK LEHÇE ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (TÜRKLAD) International Journal Of Turkic Dialects Research Международный Журнал Исследований Тюркских Наречий (Vol.2, No. 2)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 59-75

Keywords : Türkiye Türkçesi; Azerbaycan Türkçesi; Fonetik Farklılıklar;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

Bütün dillerde olduğu gibi Türk dilinin de farklı lehçelerinde birbirinden bağımsız pek çok fonetik değişim ortaya çıkmıştır. Fonetik değişmeler dilin doğası gereğiyle bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Türk lehçeleri arasında birbirine yakınlıklarıyla bilinen Türkiye Türkçesi ile Azerbaycan Türkçesi arasında da fonetik bakımdan birçok farklılık bulunmaktadır. Uzun bir zaman dilimi içinde ortaya çıkan bu farklılıklar ünlü değişmesi, ünsüz değişmesi, ses düşmesi, ses türemesi, ünsüz ikizleşmesi, göçüşme vb. alanlarda görülmektedir. Bu farklılıklar sadece Türkçe sözcüklerde değil alıntı sözcüklerde de görülmektedir. Bu makalede söz konusu farklılıklar örneklerle ele alınmıştır.

Last modified: 2018-12-26 18:12:48