Cemal Kurnaz-Halil Çeltik, Osmanlı Dönemi Kırım Edebiyatı, Kurgan Edebiyat, Ankara 2012
Journal: Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (Vol.1, No. 1)Publication Date: 2014-11-30
Abstract
Bir bölgenin vatan edinilmesinden sonra ortaya konulmuş eserler, onları meydana getiren dil ve kültür ortamı var olduğu müddetçe millet hafızasında daima taze ve canlı kalır. Yaklaşık üç asır Osmanlı hâkimiyeti altında kalmış olan ve ardından Rus, Ukrayna ve 2014 yılında tekrar Rus kontrolüne giren Kırım için bu durum farklı bir anlam taşır. Kırım yarımadası Karadeniz'in kuzeyindeki stratejik konumuyla, siyasi, kültürel ve edebî yanıyla bizim için önemli bir merkez olmuştur. Uzun zaman hanlıklar tarafından yönetilen Kırım'da Osmanlı'nın tesis ettiği huzur ortamının bir sonucu olarak birçok şair ve yazar yetişmiştir. Bu yazıda tanıtılacak olan eser Osmanlı'nın bölgede bıraktığı edebî mirası konu almaktadır. Söz konusu çalışma, Cemal KURNAZ ve Halil ÇELTİK tarafından hazırlanıp ilk baskısı 2000 yılında (Kültür Bakanlığı Yay.) yapılan Osmanlı Dönemi Kırım Edebiyatı adlı eserdir.
Other Latest Articles
- OTTOMAN BALKAN HERITAGE AND THE CONSTRUCTION OF TURKISH NATIONAL IDENTITY (OSMANLI BALKAN MİRASI VE TÜRK MİLLÎ KİMLİĞİNİN OLUŞUMU)
- OTTOMAN EFFORTS TO LEGITIMIZE GERMAN ALLIANCE WITH IN WORLD WAR I (BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI-ALMAN İTTİFAKINI MEŞRULAŞTIRMA ÇABALARI)
- THE TIMAR SYSTEM IN THE SERBIAN LANDS FROM 1450 TO 1550: WITH A SPECIAL SURVEY ON THE TIMAR SYSTEM IN THE SANJAK OF SMEDEREVO (1450’DEN 1550’YE KADAR SIRP TOPRAKLARINDA TIMAR SİSTEMİ)
- A CURRICULUM ABOUT TURKISH LANGUAGE EDUCATION IN THE BALKANS: CASE OF DOBRUJA (BALKANLAR’DA TÜRKÇE EĞİTİMİNE DAİR BİR PROGRAM: DOBRUCA ÖRNEĞİ)
- A BRIDGE TO THE BALKANS: NAQSHI DIVAN POETS (BALKANLAR’A UZANAN BİR KÖPRÜ: NAKŞİ DİVAN ŞAİRLERİ)
Last modified: 2015-01-29 09:47:12