Ağrı İli Tunç Çağı Mezarlarının Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi
Journal: Ankara Yildirim Beyazit University International Journal of Social Sciences, Külliye (Vol.0, No. 0)Publication Date: 2023-10-30
Authors : Hacer KUMANDAŞ YANMAZ;
Page : 567-581
Keywords : Ağrı; Karaz Kültürü; Kurgan; Bronz Çağ; Doğubayazıt;
Abstract
Kafkaslardan Anadolu'ya geçiş güzergâhında yer alan Ağrı, Geç Kalkolitik Çağ'dan itibaren yerleşim görmeye başlamıştır. Bölgede İlk Tunç Çağı'ndan, Demir Çağı'na kadar Karaz Kültürü etkili olurken, Demir Çağı'nda bölgeye Urartuların hâkim olduğu görülmüştür. Karaz Kültürü'nde en yaygın mezar olarak kurganlar ile karşılaşılmaktadır. Ağrı ilinde tespit edilen ve çoğunluğu soyulmuş olarak karşımıza çıkan kurganların en önemlileri, Yaygınyurt, Suluçem ve Bozkurt Kurgan Mezarlıklarıdır. Kurganlarda yapılan yüzey araştırması ve kazılardan ele geçen seramikler, bu mezarların Güney Kafkasya ve İran Azerbaycan'ında olduğu gibi Erken Transkafkasya Dönemi'nin sonundan, Orta Demir Çağı'na değin uzanan bir süreç içinde kullanıldıklarını ortaya koymaktadır.
Bu çalışma ile Ağrı ilinde Tunç Çağ'ında, bölgenin konumu gereği Ağrı ilinin üstlendiği stratejik önemi, bölgede yaşamış olan kültürlerin yansımaları olan mezar tipleri ışığında ortaya koymak amaçlanmıştır.
Other Latest Articles
- Uluslararası Sistemlerde Kayıt Altına Alınarak Muğla Kültürel Gastronomi Mirasının Sürdürülebilirliği
- Uluslararası Politika Açısından Filistin Sorunu
- Osmanlı Sefaradi Basınına Hızlı Bir Bakış
- Tasavvufî Bir Terim Olarak İlahî Aşkın Âşık Edebiyatına Yansıması: Âşık Ömer Örneği
- Alternatif Bir Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa Portresi
Last modified: 2023-11-09 04:29:59