GAUTIER’İN İSTANBUL VE HAŞİM’İN FRANKFURT SEYAHATNAMESİ ADLI ESERLERİ ÜZERİNE BİR EDEBÎ TÜR İNCELEMESİ: GEZİ YAZISI (A LITERARY GENRE ANALYSE ON GAUTIER’S İSTANBUL AND HAŞİM’S FRANKFURT SEYAHATNAMESİ: TRAVEL WRITING)
Journal: Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi (Vol.5, No. 2)Publication Date: 2016-06-15
Authors : Hakan SOYDAŞ;
Page : 705-719
Keywords : Gezi yazısı; Türk edebiyatı; Fransız edebiyatı; karşılaştırmalı edebiyat; Téophile Gautier; Ahmet Haşim;
Abstract
Kendini merkeze alarak ötekini anlama ve anlatma gayesi güden gezi yazısı, bağımsız bir edebî tür olarak ele alınmıştır. Gezi edebiyatı dâhilinde değerlendirilebilecek olan diğer edebî türlerle arasındaki ilişki ise aile benzerliği kavramı ile izah edilmeye çalışılmıştır. Müstakil bir tür olarak gezi yazısını meydana getiren sebepler ve edebî bir tür olarak varlığını sürdürmesini sağlayan ilkeler artsüremli bir inceleme ile açıklanmaya çalışılmıştır. Türün kendine has ilkeleri belirlendikten sonra Téophile Gautier'in İstanbul ve Ahmet Haşim'in Frankfurt Seyahatnamesi adlı eserleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Gautier ve Haşim'in bu edebî türde eser vermelerini sağlayan sebepler tespit edilmeye ve akabinde her iki yazarın da eserleri karşılaştırılarak türün kendine has ilkelerine ne denli riayet ettikleri örneklendirilmeye çalışılmıştır.
Other Latest Articles
- KLÂSİK EDEBİYATIMIZDA ON SEKİZ BİN ÂLEM MEFHUMU (THE CONCEPT OF EIGHTEEN THOUSAND UNIVERSES IN TURKISH LITERATURE)
- KAYSERİLİ ŞAİR İSMAİL HAKKI ORAL’IN BEYNAMAZ DESTANI İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE (THE STUDY NAMED BEYNAMAZ DESTANI OF POET ISMAIL HAKKI ORAL FROM KAYSERI)
- MAHDUMKULU’YU ANLAMAK: A. ZEKİ VELİDİ TOGAN ÖRNEĞİ (UNDERSTANDING MAKHTUMGULI: A. ZEKİ VELİDİ TOGAN EXAMPLE)
- BABURNÂME’DE HOCA UBEYDULLAH AHRAR (KHWAJA UBAIDULLAH AHRAR IN THE BABUR-NĀMA)
- TÜRK KİŞİ ADLARINDA ÖRNEKLENEN SÖZ DİZİMSEL YAPILAR (SYNTACTIC STRUCTURES EXEMPLIFYING IN TURKISH PERSONAL NAMES)
Last modified: 2016-11-22 21:35:19