ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРФЕКЦІОНІЗМУ ОСОБИСТОСТІ

Journal: Bulletin of Postgraduate education: collection of scientific papers. Series «Social and behavioral sciences» Category "B" (Vol.1, No. 30)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 27-39

Keywords : перфекціонізм; розвиток; самовдосконалення; концептуальні підходи; прагнення до переваги; до досконалості; високі особисті стандарти.;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

статті розглянуто основні концептуальні підходи до дослідження поняття «перфекціонізм» в історичній ретроспективі, яке запозичене з релігійної філософії й означає прагнення до досконалості. Констатовано, що термін «перфекціонізм» не використовувався в психології до середини 30-х рр. XX ст., але описувалися концепти, подібні за значенням: «прагнення до переваги», «прагнення до досконалості» тощо. Зазначено, що термін «перфекціонізм» у психології вперше використав М. Холлендер, який трактував феномен як особистісну рису характеру, що проявляється як повсякденна практика вищих вимог до своєї діяльності, ніж того вимагають обставини. Відзначено, що в останні десятиліття спостерігається зростання інтересу науковців до перфекціонізму. Визначено перфекціонізм як прагнення суб'єкта до досконалості, доведення результатів будь-якої діяльності до найвищих стандартів (моральних, естетичних, інтелектуальних).

Last modified: 2017-11-28 19:30:17