ResearchBib Share Your Research, Maximize Your Social Impacts
Sign for Notice Everyday Sign up >> Login

DEVLET, MİLLİYETÇİ TÜRKLER VE PKK KISKACINDA KÜRTLER: "BÜYÜK ADAM KÜÇÜK AŞK" FİLMİNİN SOSYOLOJİK FİLM ELEŞTİRİSİ BAĞLAMINDA ANALİZİ

Journal: Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD) / International Journal of Social Sciences Academy (Vol.1, No. 1)

Publication Date:

Authors : ;

Page : 37-54

Keywords : Milliyetçilik; Türk; Kürt; PKK;

Source : Downloadexternal Find it from : Google Scholarexternal

Abstract

Sinema eserlerinin, üretildiği toplumsal yapının bağlamından soyutlanamayacağı, bu gün herkesçe kabul edilen bir gerçektir. Bu düşünceden yola çıkarak bu makalede, 20.yy'ın son çeyreğinde kurulan PKK'nın özellikle 1990'lar boyunca süren şiddet eylemlerinin ardından çekilen ve Türkiye'de tartışmalara neden olan “Büyük Adam Küçük Aşk” (2001) filmi, döneminin duygusal ve düşünsel atmosferinin izlerini taşıdığı varsayımından hareketle irdelenmeye çalışılmıştır. PKK'nın şiddet eylemleri ve devletin PKK'ya karşı ortaya koyduğu mücadele ortamında, Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşayan Kürt kökenli vatandaşların; devlete, Türklere ve PKK'ya karşı olan/oluşan düşünceleri ve duyguları da önemli hale gelmiştir. Bu anlamda “Büyük Adam Küçük Aşk” filmi; devlet, PKK ve milliyetçi Türk toplumu arasında sıkışan Kürt kökenli vatandaşların perspektifini ortaya koymak adına sosyolojik film eleştirisi bağlamında mercek altına alınmıştır.

Last modified: 2021-01-11 05:30:14