Kazak Türklerinin Folklor Ürünlerinde Geyik Kültü / Deer cult in folklore of Kazakh Turks
Journal: Turan (Vol.12, No. 34)Publication Date: 2018-11-14
Authors : Ayupova Dilyaram Şamşidinkızı;
Page : 99-110
Keywords : Geyik kültü; Geyik motifi; Kazak folkloru / deer cult; deer motif; Kazakh folklore;
Abstract
İşbu çalışmada, Kazak Türklerinin halk inanışları içerisindeki, bu güne kadar totemik iz taşıyan unsur sıfatıyla görülen, geyik kültünün yeri ve bazı geyik motiflerinin çözümlenip değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Geyik, eski Türk mitoslarında, destanlarında rastlanan ve kutsal olarak bilinen hayvanlardan biri sayılır. Geyik, kimi zaman yol gösteren, koruyan, kimi zaman da insanları tuzağa düşüren bir kimliğe sahiptir. Kazak Türklerinin sosyal hayatında çok önemli bir yere sahip olan hayvanlara, başta destanlar olmak üzere efsanelerde, masallarda, atasözlerinde, deyimlerde, bulmacalarda ve sanat eserlerinde yoğun bir şekilde rastlamak mümkündür. Bu kutsal hayvanlardan birinin de geyik olduğu özellikle “Kozı Körpeş-Bayan Sulu” destanı, “Munlık-Zarlık” destanı, “Aksak kiyik”, “Jez kiyik” besteleri (küy) ve şiirlerinden anlaşılmaktadır. / This work is aimed to analyze and evaluate the place of deer cult and some deer motifs, which are seen as the ele¬ments bearing totemic traces in the folk beliefs of the Kazakh Turks. Deer is considered one of the sacred animals, which are occurring in ancient Turkish mythos, legends and works of the late period (dastans). The deer has an iden¬tity of defender, protector and sometimes appear as an animal, leading a person (a hunter) to death (to dungeon). Animals that have a very important place in the social life of Kazakh Turks first of all can be encountered in dastans, legends, fairy tales, proverbs, idioms, riddles and works of art. One of these sacred animals is the deer, which can be verified in “Kozi Korpesh - Bayan Sulu”, “Munlik-Zarlik” epics, “Aksak Kiyik”, “Zhez Kiyik” poems etc.
Other Latest Articles
- Çok Halklı Ulus Devletlerde Birlikte Yaşanılan Halkların Ana Dilleri İle Resmî Millî Dil İlişkilerine Dair Stratejik Tespitler
- Türklerin Kullandığı Alfabeler / Alphables Used By Turks
- Günümüz Köy “Gençlik Teşkilatları”nın Kökeni ve Meşrutiyet Dönemi Kurulan “Genç Dernekleri” / “Youth Organizations” is the Origin and Constitutional Period Established “Young Associations”
- Alman Tarihçi Okulu’nun Sabri Ülgener Üzerindeki Etkisi / The Influence of The German Hıstorıcal School on Sabri Ülgener
- Siyasal Kültürün Aktarılması Birinci Meclis Döneminde Siyasal Muhalefet (1920-1923) 7 Conveyıng Political Culture Polıtıcal Opposıtıon Of Fırst Great Turkısh Assembly (1920-1923)
Last modified: 2018-11-14 15:18:48