DEVLET ANA’DA DİN (RELIGION IN DEVLET ANA)
Journal: Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi (Vol.5, No. 2)Publication Date: 2016-06-15
Authors : Semih ZEKA;
Page : 761-783
Keywords : Kemal Tahir; din; Osmanlı Devleti;
Abstract
Kemal Tahir Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir ve Devlet Ana onun en bilinen romanıdır. İlgi alanına toplumun inşası giren Kemal Tahir bazı sorunların çözümünde tarihten yararlanılması gerektiğini savunmuştur. Din de toplumun önemli parçalarından biridir. Bu çalışmanın amacı Kemal Tahir'in Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemini anlatan Devlet Ana romanında dine yaklaşımını anlamaktır. Bu bağlamda Devlet Ana romanı “din bağlamında yaşanan ikilikler”, “toplumsal çürüme, din ve din adamları”, “yeni Müslümanların benimsenme(me)si ve gayri Müslimlere bakış” başlıkları altında ele alınmıştır. Devlet Ana'da İslam öncesi ve İslami kimi inanç kalıpları bireylerin günlük yaşamlarında bir arada yer almaktadır. Bunun yanında yeni Müslümanların eski dinlerine ait davranış kalıplarını kullandıkları görülmüştür. Aynı zamanda bazı Müslümanların farklı kültürlerin etkiyle şarap içmek gibi kimi İslam dışı davranışları gerçekleştirdikleri fark edilmiştir. Kemal Tahir Devlet Ana romanında toplumsal çürümeyi din adamları sınıfı etrafında somutlaştırmıştır. Din adamları sınıfından kişiler paraya düşkünlükleri ile romanda ön plana çıkarılmıştır. Bazı Müslümanların Hristiyanları ve yeni Müslüman olmuşları kabullenmekte yaşadıkları zorluklar da romanda tespit edilmiştir.
Other Latest Articles
- ANLATI METİNLERİNDE SIRALI DÜZENE BAĞLI DÖNÜŞÜMLER VE REFİK HALİT KARAY’IN ŞEFTALİ BAHÇELERİ ADLI ÖYKÜSÜ (TRANSFORMATIONS DEPENDING ON SEQUENTIAL ORDER IN NARRATIVE TEXTS AND REFİK HALİT)
- HALİD ZİYA UŞAKLIGİL’IN Ş. KUTLU TARAFINDAN SADELEŞTİRİLMİŞ MAİ VE SİYAH’I ÜZERİNE BAZI TESPİTLER (SOME FINDINGS OF HALİD ZİYA UŞAKLIGİL'S NOVEL 'MAİ VE SİYAH (THE BLUE AND THE BLACK) SIMPLIFIED BY ŞEMSETTİN KUTLU)
- GAUTIER’İN İSTANBUL VE HAŞİM’İN FRANKFURT SEYAHATNAMESİ ADLI ESERLERİ ÜZERİNE BİR EDEBÎ TÜR İNCELEMESİ: GEZİ YAZISI (A LITERARY GENRE ANALYSE ON GAUTIER’S İSTANBUL AND HAŞİM’S FRANKFURT SEYAHATNAMESİ: TRAVEL WRITING)
- KLÂSİK EDEBİYATIMIZDA ON SEKİZ BİN ÂLEM MEFHUMU (THE CONCEPT OF EIGHTEEN THOUSAND UNIVERSES IN TURKISH LITERATURE)
- KAYSERİLİ ŞAİR İSMAİL HAKKI ORAL’IN BEYNAMAZ DESTANI İSİMLİ ESERİ ÜZERİNE (THE STUDY NAMED BEYNAMAZ DESTANI OF POET ISMAIL HAKKI ORAL FROM KAYSERI)
Last modified: 2016-11-22 21:38:24